Varför skulle du inte dra ut ditt första vita hår?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Les raisons pour lesquelles il ne faut pas arracher ses premiers cheveux blancs

DE vitt hår är en del av den naturliga åldrandeprocessen och kan förekomma hos vissa personer så unga som 20 år gamla. Många väljer att plocka ut dessa hårinkräktare, men denna praxis kan ha skadliga konsekvenser för ditt hårs hälsa. I den här artikeln kommer vi att utforska anledningarna till varför du inte ska dra ut ditt första vita hår.

Ursprunget till vitt hår

Innan du förstår varför du inte ska dra ut ditt gråa hår är det viktigt att veta dess ursprung. Hår består av pigmentceller ansvarar för sin färg. Med tiden producerar dessa celler mindre pigment, vilket leder till det gradvisa utseendet av vitt hår.

Anledningarna till varför du inte ska dra ut ditt första vita hår
Anledningarna till varför du inte ska dra ut ditt första vita hår

Rollen av talg

I vissa fall är vitt hår också kopplat till produktionen av talg, ett fettämne som produceras av talgkörtlarna i hårbotten. Talg skyddar och återfuktar håret och ger det ett glänsande och hälsosamt utseende. Men när det produceras i överskott kan det orsaka för tidigt vitt hår.

Farorna med att dra ut ditt vita hår

Att dra ut grått hår kan verka som en snabb och enkel lösning för att bli av med dessa tidsmärken. Denna åtgärd är dock inte utan konsekvenser för ditt hårs hälsa.

Risk för infektion

När du drar ut ett hårstrå skapar du ett litet sår som kan bli infekterat med bakterier i hårbotten eller till och med fingrarna. Denna infektion kan orsaka smärta, rodnad och svullnad i hårsäcken, och till och med orsaka att en cysta bildas.

Hårsäckstrauma

Genom att dra i ett vitt hår riskerar du också traumatisera hårsäcken, strukturen som ansvarar för produktionen av nytt hår. Detta trauma kan leda till inflammation och försvagning av hårets bas, vilket gör det svårare för det att växa ut igen. I vissa fall kan det till och med orsaka hårsäckens död, vilket resulterar i permanent håravfall där.

Motsatt effekt

I motsats till en ihärdig urban legend, kommer inte två gråa hårstrån att växa i stället för att dra ut ett grått hår. Det kommer dock att stimulera melaninproduktionen runt den traumatiserade hårsäcken, vilket faktiskt kan öka andelen vitt hår i det drabbade området.

Hur du döljer ditt första vita hår

Om du vill kamouflera ditt vita hår utan att behöva dra ut dig, finns flera alternativ tillgängliga för dig.

Växtfärgning

Ett naturligt alternativ till kemiska färgämnen, grönsaksfärger är gjorda av växtextrakt och innehåller inte ammoniak eller peroxid. De erbjuder effektiv täckning av vitt hår samtidigt som de bevarar hårbottens hälsa. Dessutom är de generellt sett mindre aggressiva för håret och har närande och stärkande egenskaper.

varför du inte ska dra ut ditt första vita hår
varför ska du inte dra ut ditt första vita hår?

frisörtekniker

När ditt vita hår är få är det möjligt att dölja det helt enkelt genom att ändra din frisyr. Gå för en stil som skapar volym och täcker de områden där grått hår finns. Du kan också använda tillbehör, såsom pannband eller hårspännen, för att dölja dessa hårinkräktare.

hårsmink

Slutligen, om du letar efter en snabb och tillfällig lösning hårsmink är ett attraktivt alternativ. Det finns sprayer, puder och mascaror speciellt framtagna för att dölja vitt hår. Dessa produkter är lätta att applicera och tvätta ur med det första schampot.

Förhindra uppkomsten av vitt hår

Även om det är omöjligt att helt stoppa den naturliga åldringsprocessen, kan vissa vanor hjälpa till att förhindra eller fördröja uppkomsten av vitt hår.

  • Ät en balanserad diet: Brist på vitaminer och mineraler kan bidra till för tidig missfärgning av håret. Se till att äta tillräckligt med frukt, grönsaker, fullkorn och protein för att hålla din hårbotten frisk.
  • Begränsa din solexponering: Solens UV-strålar kan skada pigmentceller och påskynda uppkomsten av vitt hår. Bär en hatt när du är utomhus och undvik långvarig exponering för solen.
  • Undvik stress : Kronisk stress är kopplat till många hälsoproblem, inklusive förlust av hårfärg. Hitta avslappningstekniker som fungerar för dig, som yoga, meditation eller djupandning.
  • Undvik starka kemikalier: Hårfärger, permanenter och plattång innehåller kemikalier som kan försvaga och missfärga ditt hår. Välj istället naturliga alternativ som är skonsamma mot din hårbotten.

Sammanfattningsvis, att dra ut ditt första vita hår är inte en rekommenderad lösning för att bevara hälsan i din hårbotten. Det är bättre att välja skonsammare alternativ, som grönsaksfärgning eller hårsmink, och att ta hand om ditt hår genom att anta hälsosamma vanor.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Varför skulle du inte dra ut ditt första vita hår?