Varför ska en vitlöksklyfta planteras i en kruka?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Pourquoi faut-il planter une gousse d’ail dans un pot de plantes ?

Plantera a vitlöksklyfta i en kruka kan verka överraskande, men denna praxis har faktiskt många fördelar. Vitlök är faktiskt känt för sina svampdödande och antibakteriella egenskaper som skyddar växter mot olika skadedjur och sjukdomar. Dessutom hjälper denna naturliga metod också till att stärka tillväxten av växter och förbättra deras smak. Ta reda på varför och hur du kan införliva vitlök i din grönsaksträdgård eller inomhusträdgård.

Fördelarna med vitlök för växter

Vitlök, utöver dess användning i matlagning, är känd för sina många fördelar. Det är därför intressant att använda det som en värdefull allierad för växter, särskilt tack vare:

Varför ska en vitlöksklyfta planteras i en kruka?
Varför ska en vitlöksklyfta planteras i en kruka?
 • Hans förmåga att avvärja skadedjur : den starka lukten av vitlök fungerar som ett effektivt medel mot skadliga insekter som bladlöss, vita flugor och spindkvalster.
 • Dess dygder svampdödande och antibakteriella medel : Vitlök hjälper till att förhindra utvecklingen av vissa sjukdomar orsakade av svampar eller bakterier, som mögel eller rost.
 • Dess roll i tillväxtstimulering växter: genom att frigöra svavelföreningar främjar vitlök utvecklingen av rötter och stjälkar, samtidigt som de stärker deras motståndskraft mot miljöpåfrestningar.
 • Förbättringen av smak av grönsaker : det verkar som att närvaron av vitlök i en grönsaksträdgård gör det möjligt att öka smaken av andra grönsaker som odlas i närheten, till exempel tomater eller paprika.

Hur planterar man en vitlöksklyfta i en kruka?

Att integrera en vitlöksklyfta i din trädgård eller grönsaksplats är väldigt enkelt. Här är stegen att följa:

 1. Välj en vitlöksklyfta : föredrar en ekologisk vitlök av god kvalitet, som inte har behandlats med kemikalier.
 2. Förbered podden : Ta försiktigt bort det tunna membranet som omger varje bit vitlök. Var försiktig så att du inte skadar baljans bas, som måste förbli intakt för att främja groning.
 3. Plantera baljan : tryck ner den i marken, peka uppåt, ca 5 cm djup. Lämna tillräckligt med utrymme mellan varje kapsel så att den kan utvecklas ordentligt (ca 15 cm).
 4. Vattna regelbundet : Vitlök behöver fuktig jord för att växa bra. Så se till att vattna regelbundet, utan att blötlägga jorden.
 5. Se tillväxten : Efter några veckor bör du observera bildandet av små gröna blad ovanpå jorden. Det betyder att vitlöken börjar gro och släpper ut sina nyttiga föreningar till de omgivande växterna.

Vitlök, en idealisk odlingskompis

Fördelarna med att plantera en vitlöksklyfta i en kruka slutar inte där. Vitlök kan faktiskt också användas som en riktig växa sällskap, det vill säga en växt som främjar tillväxten och hälsan hos andra växter som den odlas med. Exempel på framgångsrika föreningar är:

 • Vitlök förknippas med rosor : denna kombination håller bladlöss borta och förhindrar vissa sjukdomar, såsom marsonia.
 • Föreningen med ärtor där den bönor : vitlök skyddar dessa baljväxter mot uppkomsten av rost och förbättrar deras smak.
 • Äktenskapet av vitlök och morötter : flyglök, ansvarig för morotsflugan, stöts bort av den starka lukten av vitlök.

Några försiktighetsåtgärder att vidta

Även om det är sant att vitlök har många fördelar för växter, bör vissa regler dock följas för att undvika eventuella problem:

 • Plantera inte vitlök nära rotfrukter : rödbetor, potatis eller till och med kålrot kan påverkas negativt av närvaron av vitlök och se deras tillväxt saktas ner.
 • Var noga med att rotera dina grödor : Som med alla växter är det viktigt att öva växtföljd för att undvika utarmning av jorden och spridning av sjukdomar. Byt regelbundet platsen för dina vitlöksklyftor i din grönsaksträdgård.
 • Missbruk inte vitlök : om det kan vara fördelaktigt att plantera en vitlöksklyfta i en kruka med växter, betyder det inte att den ska placeras överallt. För mycket vitlök kan faktiskt skada den biologiska mångfalden i din trädgård genom att också hålla borta pollinerande insekter, som bin.

Kort sagt, vitlök är en riktig skatt för trädgårdsmästare som vill skydda sina växter och förbättra sin avkastning. Tveka inte att experimentera med denna naturliga och effektiva metod för att ta hand om din grönsaksträdgård eller inomhusträdgård.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Varför ska en vitlöksklyfta planteras i en kruka?