Varför ska du undvika att salta pastavatten innan du kokar? Många människor gör detta misstag

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Pourquoi éviter de saler l

Att tillaga pasta är en kulinarisk ritual som utövas i många hem. En ingrediens som ofta läggs till pastakokvatten är salt. Det finns dock kontroverser om den idealiska tiden att lägga till denna krydda: ska det sättas i innan eller efter att vattnet har nått sin kokpunkt? I den här artikeln kommer vi att upptäcka anledningarna till varför det är bättre att vänta tills vattnet kokar innan du tillsätter salt.

Salts effekter på vattentemperaturen

Ett av huvudargumenten för att tillsätta salt efter kokning gäller dess inverkan på temperatur lite vatten. Faktum är att när du tillsätter salt i kallt vatten, höjer det sin kokpunkt något. Det betyder att det tar längre tid för vattnet att värmas upp och börja koka. Genom att vänta tills vattnet redan kokar innan du tillsätter saltet kan den totala tillagningstiden minskas.

Varför undvika att salta pastavatten innan kokning?
Varför undvika att salta pastavatten innan kokning?

Vikten av att koka för matlagning av pasta

Det är viktigt att koka pastan i kokande vatten för att få en adekvat konsistens. Faktum är att om vattnet inte är tillräckligt varmt kan pastan förbli för fast eller klibba ihop. Genom att tillsätta salt innan kokningen kan du sakta ner denna process och därmed ändra kvaliteten på den kokta pastan.

Effekterna av salt på pankorrosion

Ett annat argument för att tillsätta salt efter kokning gäller korrosion Köksredskap. Faktum är att när salt tillsätts till kallt vatten i en kastrull av rostfritt stål är det möjligt att det orsakar fläckar eller märken på botten av pannan. Detta beror på att salt löst i vatten kan reagera med mineraler i rostfritt stål och leda till lokal korrosion.

Användningen av aluminium- eller kopparpannor

Vissa människor föredrar att använda aluminium- eller kopparpannor för att laga pasta. Dessa material kan dock vara ännu mer mottagliga för korrosion orsakad av salt. Därför, för att undvika att skada dina köksredskap, rekommenderas det att vänta tills vattnet kokar innan du tillsätter saltet.

Smaken av pasta och optimal användning av salt

Slutligen, ett sista argument för att tillsätta salt efter kokning gäller smak pasta. Om salt tillsätts innan vattnet börjar koka kan pastan absorbera för mycket salt under tillagningen. Detta kan göra rätten för salt och mindre välsmakande.

Den idealiska dosen av salt för pasta

För optimal smak rekommenderas att tillsätta cirka 10 gram salt per liter vatten. Denna andel gör att pastan absorberar tillräckligt med salt för att förstärka dess smak, utan att göra den för salt. Att tillsätta saltet efter kokningen säkerställer att vattnet har rätt temperatur så att pastan absorberar saltet optimalt.

Sammanfattningsvis

Det finns flera skäl att vänta tills vattnet kokar innan du tillsätter salt:

  • Salt höjer vattnets kokpunkt något, vilket förlänger den totala tillagningstiden.
  • Om du tillsätter salt för tidigt kan pannor av rostfritt stål, aluminium eller koppar korrodera.
  • Att tillsätta salt efter kokning ger en bättre dosering och förbättrar smaken på pastan utan att göra den för salt.

Med hänsyn till dessa faktorer verkar det därför vara bättre att vänta tills vattnet till pastan kokar innan du saltar den. På så sätt kommer du att njuta av optimal matlagning och ett smakrikt resultat.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Varför ska du undvika att salta pastavatten innan du kokar? Många människor gör detta misstag