Varför ska du minska ljusstyrkan på din smartphone?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Pourquoi faut-il diminuer la luminosité de votre smartphone ?

Nuförtiden är det svårt att klara sig utan våra smartphones. Dessa enheter har invaderat vårt dagliga liv och vi spenderar mycket tid på att konsultera dem av olika anledningar. Dock, överdriven användning kan få skadliga konsekvenser för vår hälsa, särskilt på grund av ljusstyrkan som avges av skärmen. Ta reda på varför i den här artikeln det är viktigt att minska ljusstyrkan på din telefon för att behålla ditt välbefinnande.

De skadliga effekterna av starkt ljus

Överansträngning av ögonen och syntrötthet

Långvarig exponering för starkt ljus kan orsaka överbelastning av ögonen och syntrötthet. Faktum är att när skärmen är för ljus måste våra ögon anstränga sig extra för att anpassa sig till denna ljusintensitet. Detta orsakar spänningar i ögonmusklerna och en känsla av allmän trötthet, vilket också kan påverka vår koncentration.

Varför ska du minska ljusstyrkan på din smartphone?
Varför ska du minska ljusstyrkan på din smartphone?

Förändrad dygnsrytm och sömnstörningar

Ljusstyrkan på smartphones skärmar innehåller en hög andel blått ljus, en våglängd som har visat sig vara ansvariga för att störa vår biologiska klocka. Överdriven exponering för detta ljus på kvällen och natten kan fördröja produktionen av melatonin, sömnhormonet, och orsaka störningar som sömnlöshet eller sömnighet under dagen.

Påverkan på huden

Även om smartphone-skärmar inte avger ultraviolett (UV) ljus, kan det blå ljuset de sprider påverka vår hud. Det har faktiskt visat sig att detta ljus sannolikt kommer att påskynda hudens åldrande och leda till hyperpigmentering. Det rekommenderas därför att begränsa exponeringen för detta ljus, särskilt genom att minska skärmens ljusstyrka.

Fördelarna med att minska ljusstyrkan på din smartphone

Bevara dina ögon och förhindra synstörningar

Genom att ställa in ljusstyrkan på din telefon till en lägre nivå kan du minska ansträngningen som krävs av dina ögon för att anpassa sig till denna ljuskälla, vilket begränsar okulärt överarbete och undviker trötthetskänslor. Dessutom hjälper det till att förhindra uppkomsten av synstörningar som närsynthet eller ålderssynthet, vilka är kopplade till överdriven spänning i ögonmusklerna.

Förbättra kvaliteten på din sömn

Att minska ljusstyrkan på din smartphone hjälper till begränsa din exponering för blått ljus, särskilt på kvällen och natten. Denna enkla åtgärd främjar alltså produktionen av melatonin och hjälper till att förebygga sömnstörningar, såsom sömnlöshet eller sömnighet under dagen. Bättre sömnkvalitet gör att du också kan återhämta dig bättre och förbättra din dagliga koncentration.

Öka batteritiden

Till sist, Att minska ljusstyrkan på din telefon sparar också ström och ökar batteritiden. Skärmen är faktiskt en av de mest energikrävande delarna av våra smartphones. Långvarig användning vid för hög ljusstyrka belastar batteriet mer och förkortar dess livslängd.

Hur justerar du ljusstyrkan på din smartphone?

De flesta smartphones erbjuder nu alternativ för att enkelt justera skärmens ljusstyrka för att passa dina behov och miljö:

  • Manuell inställning: Gå till telefonens skärminställningar för att justera ljusstyrkan så att den passar din tittarkomfort. Kom också ihåg att minska ljusstyrkan när du befinner dig i en dåligt upplyst miljö, för att undvika onödigt ansträngande ögon.
  • Automatiskt läge: Vissa enheter har en sensor för omgivande ljus som automatiskt justerar skärmens ljusstyrka baserat på yttre ljus. Aktivera det här alternativet i skärminställningarna för att dra fördel av optimal visuell komfort utan att behöva justera ljusstyrkan manuellt.
  • Det blå ljusfiltret: Flera smartphones erbjuder också ett ”natt”- eller ”läsläge”, som använder ett filter som minskar mängden blått ljus som sänds ut av skärmen. Den här funktionen kan aktiveras manuellt eller programmeras för att utlösas automatiskt vid en viss tidpunkt, och hjälper till att bevara din dygnsrytm och förbättra din sömn.

Sammanfattningsvis är ljusstyrkan på vår telefon något vi bör ägna mer uppmärksamhet åt. Genom att justera den korrekt kan du inte bara behålla din hälsa och välbefinnande, utan också förbättra din batteritid.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Varför ska du minska ljusstyrkan på din smartphone?