Varför lutar din hund huvudet åt sidan? Få människor känner till orsakerna

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Pourquoi votre chien penche-t-il sa tête sur le côté

Mysterierna med det lutande huvudet hos hundar

Du har säkert undrat varför din hund lutar huvudet åt sidan när den tittar på eller lyssnar uppmärksamt på dig. Detta bedårande och karaktäristiska hundbeteende är både spännande och förtjusande. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika anledningarna som kan förklara denna fascinerande vana.

Förbättra sin vision

En möjlig förklaring till detta beteende är det hundar lutar huvudet för att se bättre. Visserligen kan en hunds nosparti ibland störa dess syn när den försöker fokusera på ett föremål eller en person. Genom att luta huvudet rensar hunden sitt synfält och kan därmed bättre observera vad som intresserar honom.

Varför lutar din hund huvudet åt sidan
Varför lutar din hund huvudet åt sidan?

Ögonens läge

Det är också möjligt att ögonens position hos vissa hundraser påverkar denna tendens. Hundar med vidsträckta ögon, som mopsar eller bulldoggar, kan behöva luta sina huvuden för att justera den binokulära synen som är nödvändig för korrekt avståndsuppskattning.

uppmärksamt lyssnande

Hörselsinnet är högt utvecklat hos hundar, och det verkar som Att luta huvudet kan göra det lättare att lyssna hjälpa till att lokalisera och identifiera ljudkällor. Flera studier har visat att vissa hundar kan särskilja ljud mycket fint, som att känna igen en specifik mänsklig röst bland andra.

Det är därför din hund lutar huvudet när du pratar med honom
Det är därför din hund lutar huvudet när du pratar med honom

Förfina uppfattningen av ljud

Genom att luta huvudet ändrar hunden öronens position i förhållande till huvudet och kan därmed lättare uppfatta variationer i ljudfrekvenser. Denna bättre uppfattning skulle göra det möjligt för honom att bättre förstå vårt språk och våra avsikter.

Ett tecken på empati

Det är också möjligt för hundar att luta huvudet åt sidan uttrycka sin empati mot sin mästare. Hundar är mycket känsliga djur för mänskliga känslor, och denna böjelse kan vara ett sätt att visa att de förstår vad vi känner eller vad vi försöker berätta för dem.

Spegeleffekten

Hundar tenderar att härma vissa mänskliga beteenden, och de kanske har lärt sig att luta sina huvuden medan de tittar på oss. Faktum är att när vi är förvirrade eller uppmärksamma tenderar vi också att luta huvudet. Hunden kunde därför försöka återskapa vår egen attityd för att visa sitt intresse och uppmärksamhet.

Ett sätt att väcka uppmärksamhet

Positiv förstärkning kan också vara orsaken till detta beteende. Hundar har snabbt lärt sig att lutande av huvudet mjukar upp människor, som då är mer benägna att ge dem tillgivenhet, klappning eller godsaker. Således kan hundar luta huvudet för en belöning eller helt enkelt för att få vår uppmärksamhet.

Effektivitet och lärande

Detta beteende kan ha förstärkts med tiden, eftersom hundarna har lärt sig att denna attityd ger dem fördelar. Så ju mer uppmärksamhet de får av att luta huvudet, desto mer sannolikt är det att de gör det.

Hur uppmuntrar du detta beteende?

Om du tycker att din hund är särskilt bedårande när den lutar på huvudet, kan du uppmuntra honom att göra det genom att följa dessa tips:

  • När din hund lutar huvudet, prisa och belöna honom med kramar eller godis.
  • Träna din hund att associera ett ord eller en gest med detta beteende, så att du kan be honom att upprepa det efter behag.
  • Hjälp din hund att utveckla sin känsla för att lyssna och sin förmåga att skilja mellan ljud genom att låta honom lyssna på olika musik eller ljud.

Sammanfattningsvis finns det flera möjliga orsaker till att hundar lutar huvudet åt sidan. Oavsett om det handlar om att förbättra deras syn, skärpa deras hörseluppfattning, uttrycka empati eller få vår uppmärksamhet, förblir detta beteende oemotståndligt charmigt och hjälper till att stärka vårt band med våra fyrbenta följeslagare.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Varför lutar din hund huvudet åt sidan? Få människor känner till orsakerna