Ska man tvätta potatisen innan man skalar den?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Faut-il laver les pommes de terre avant de les éplucher ?

Potatis är en av de mest konsumerade grönsakerna i världen. De är en viktig källa till kolhydrater, vitaminer och mineraler för vår kropp. Men innan du äter eller kokar potatisen är det viktigt att förbereda dem ordentligt genom att följa vissa viktiga steg för att säkerställa deras kvalitet och renhet. En av frågorna som ofta dyker upp: ska man tvätta potatisen innan man skalar den?

Förekomsten av jord och bakterier på potatis

När du köper potatis är den ofta täckt med lite jord eller ibland till och med lite fuktig. Det beror på att de växer i marken och ofta håller kvar partiklar och rester som kan vara svåra att få bort helt under paketering och distribution.

Ska man tvätta potatisen innan man skalar den?
Ska man tvätta potatisen innan man skalar den?

Dessutom finns det bakterier naturligt på ytan av grönsaker som kan orsaka olika sjukdomar inklusive matförgiftning. Bland dessa bakterier hittar vi främst salmonella, listeria och Escherichia coli.

Att tvätta eller inte tvätta innan peeling?

Det finns flera åsikter i frågan. Vissa tror faktiskt att det är bättre att tvätta potatisen innan du skalar den för att eliminera alla spår av smuts eller bakterier, medan andra anser att det är meningslöst att tvätta dem innan du skalar, med tanke på att skalet ändå tas bort.

Faktum är att det är lämpligt att tvätta potatisen innan du skalar den av flera anledningar:

  1. Att borsta dem under vatten tar bort en stor del av resterna och smutsen som finns på huden. Detta minskar därför risken för att införa dessa föroreningar i din maträtt under peeling.
  2. Att tvätta potatisen hjälper också till att eliminera en del av de bakterier som finns på deras yta. Även om peeling tar bort huden och vissa bakterier med den, är det fortfarande möjligt att en del kommer att överföras till köttet i processen.

Hur tvättar du din potatis ordentligt?

För att tvätta din potatis ordentligt innan du skalar, följ dessa steg:

  1. Börja med att köra varje potatis under rinnande kallt vatten, var noga med att ta bort så mycket rester och smuts som möjligt med händerna.
  2. Obs: använd inte varmt eller ljummet vatten eftersom det kan starta tillagningsprocessen och göra köttet mindre fast.
  3. Använd en grönsaksborste för att rengöra ytan på potatisen, var särskilt uppmärksam på områden där jorden verkar hopbakad.
  4. Skölj noggrant under kallt vatten för att ta bort alla spår av smuts som lossnat genom borstning.

Vad ska man komma ihåg?

Det är därför bäst att tvätta potatisen innan du skalar den. Detta enkla steg eliminerar en stor del av de föroreningar och bakterier som finns på deras yta och minskar därmed riskerna för vår hälsa. Tänk också på att tvätta händerna noggrant före och efter hantering av potatis eller annan mat.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Ska man tvätta potatisen innan man skalar den?