Så här kontrollerar du lågorna under en grillning: enkla tips för lyckad grillning

Publicerad på
av Cecilia Karlsson

Grillen är ett måste på soliga dagar, så att du kan dela en gemytlig stund med vänner eller familj. Dock, ibland bildas lågor och bränner maten. För att undvika detta besvär och dra full nytta av din grillning, upptäck några tips för att kontrollera lågorna i en grill.

Välj rätt bränsle

Till att börja med är det viktigt att välja rätt bränsle för din grill. Träkol används oftast, men det finns också andra alternativ som träkolsbriketter eller träpellets.

 • Träkol : välj ett kol av överlägsen kvalitet, tätt och mycket torrt. Det kommer att producera färre lågor och brinna långsammare.
 • Träkolsbriketter : de erbjuder regelbunden och kontrollerbar förbränning, vilket begränsar risken för plötsliga lågor.
 • träpellets : de är speciellt designade för pelletsgrillar och säkerställer en jämn tillagning utan alltför många lågor.
Hur man kontrollerar lågorna på en grill
Hur man kontrollerar lågorna på en grill

Förbered eldstaden ordentligt

Korrekt förberedelse av eldstaden är också viktigt för att undvika otidiga lågor. Här är några tips att följa:

 1. Rengör gallret : Ta bort fett eller matrester som kan antändas och skapa lågor.
 2. Fördela bränslet jämnt : detta kommer att tillåta regelbunden och homogen förbränning, utan alltför heta områden som främjar lågor.
 3. Tänd grillen gradvis : Undvik att använda för många eldstartare eller kemiska acceleratorer, eftersom de kan orsaka okontrollerbara lågor. Använd istället tidningspapper eller naturliga eldstartare för en smidig start.

Hantera ventilationen av grillen

Luftcirkulationen är en nyckelfaktor för att få lågorna under kontroll i en grill. Glöden behöver syre för att brinna, men för mycket luft kan orsaka överdrivna lågor. Här är hur:

 • Öppna ventilerna något : detta kommer att ge tillräckligt med syre till glöden utan att skapa våldsamma drag.
 • Titta på röken : Tjock, svart rök indikerar ofta närvaron av lågor. Minska sedan lufttillförseln genom att stänga ventilerna lite tills röken blir tydligare och mindre riklig.
 • Använd inte ett stängt lock : detta förhindrar evakuering av värme och rök, vilket gynnar bildandet av lågor. Lämna alltid utrymme för luft att cirkulera fritt.

Håll en konstant temperatur

En välkontrollerad grill kräver en vanlig temperatur som är lämplig för att laga mat. För att undvika oväntade utbrott, rekommenderas att:

 1. Använd en matlagningstermometer : det låter dig kontrollera temperaturen på grillen och justera glöden eller luftventilerna därefter.
 2. Respektera uppvärmningstiderna : vänta tills glöden är väl upplyst och täckt med ett tunt lager vit aska innan du börjar laga mat. Detta garanterar stabil och minimal värme utan risk för plötsliga lågor.
 3. Koka på medel eller låg värme : för hög temperatur ökar risken för att det uppstår lågor. Föredrar därför långsammare och mer kontrollerad tillagning.

Justera matens position på gallret

Placeringen av mat på grillen kan också ha en inverkan på lågbildning. För att undvika problem:

 • Ta bort köttet från glöden : för direkt värme kan orsaka lågor. Installera grillen tillräckligt högt eller använd en grillkorg för att hålla maten borta från värmekällan.
 • Använd den indirekta tillagningstekniken : det består i att man placerar maten på en del av gallret som inte är direkt ovanför glöden. Värmen cirkulerar sedan genom konvektion, vilket ger skonsammare matlagning och mindre gynnsam för uppblossningar.
 • Undvik att vända maten för ofta : detta begränsar stänk av fett på glöden och minskar därför risken för lågor.

Ta itu med lågor när de dyker upp

Trots alla dessa försiktighetsåtgärder kan det ibland bildas lågor under tillagningen. Så här reagerar du snabbt och effektivt:

 1. Flytta på maten : Ta bort dem tillfälligt från det brinnande området tills lågorna sjunker.
 2. Stäng ventilerna : detta kommer att begränsa tillförseln av syre och gradvis kväva lågorna.
 3. Använd en tång eller en spatel att ”krossa” lågorna och kväva dem snabbt.

Genom att följa dessa tips och tricks bör du kunna undvika eller kontrollera lågor under dina grillar. Du kommer att kunna dra full nytta av nöjena med att grilla och glädja dina gäster med mat lagad till perfektion.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Så här kontrollerar du lågorna under en grillning: enkla tips för lyckad grillning