När ska man lägga kol i grillen? De flesta har fel

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
quand mettre le charbon dans le barbecue

Grillen är ett måste på soliga dagar, synonymt med gemytlighet och delning runt en bra grill. Men frågan ”när ska man lägga kolen i grillen?” kan tyckas taggigt för många, så lätt att det går fel. Låt oss tillsammans upptäcka de vanliga misstagen att undvika och de bästa metoderna för en lyckad grillning.

Att vänta på att gnistorna ska försvinna: ett avgörande steg

Många människor gör misstaget att laga sin mat för tidigt., medan lågorna fortfarande är närvarande och kolet inte är väl upplyst. Detta kan ha flera negativa konsekvenser för matlagningens kvalitet:

 • ojämn tillagning av mat,
 • grillar indränkta i kemikalier om du använder eldstartare,
 • risk för fettförbränning och därmed för olyckor.

Att vänta på att gnistorna ska försvinna och kolet ska krackelera innan maten läggs på grillen är viktigt för att säkerställa optimal tillagning.

när man ska lägga kol i grillen
när man ska lägga kol i grillen

Hur vet jag om kolen är klar?

Kolet är klart när du observerar:

 1. en röd-orange färg i hjärtat av härden,
 2. ett lager av vit aska på ytan,
 3. en total frånvaro av lågor.

Först då kan du lägga din mat på grillen och börja tillaga den.

Förbered kolet på rätt sätt: hemligheten med god matlagning

För att säkerställa perfekt tillagning och undvika misstag är det viktigt att förbereda ditt kol väl innan du tänder det. Här är några tips:

 • Välj ett bra kol : välj kvalitetskol, som lätt tänds och säkerställer regelbunden förbränning.
 • Skapa ett berg av kol : Ordna kolet i form av en pyramid i mitten av din grill, detta kommer att underlätta antändning och spridning av värme.
 • Tänd kolen med tidningspapper : rulla ihop pappersark och lägg dem under kolberget och tänd dem sedan. Elden kommer därmed att spridas naturligt till kolet.
 • Ventilera eldstaden : öppna luftventilerna på din grill för att främja ankomsten av syre och därmed förbränningen av kolet.

Askfilmens betydelse

Bildandet av en tunn askafilm på ytan av kolet är ett tecken på att det är redo att användas. Men den här filmen har också en annan roll: den förhindrar bildandet av lågor vid tillagning av mat och skyddar den från giftiga ämnen som kan frigöras.

Det är därför viktigt att vänta tills den här filmen bildats innan du börjar tillaga ditt grillade kött, annars blir det svart eller ger dem en obehaglig smak.

Hantera värmen: ett nyckelsteg för framgångsrik matlagning

När kolet är ordentligt upplyst och redo att användas är det viktigt att veta hur man hanterar värmen för att få optimal tillagning av maten:

 • Anpassa gallerhöjden : beroende på eldens kraft och vilken typ av mat du lagar (kött, fisk, grönsaker, etc.), justera höjden på grillen för att kontrollera tillagningen.
 • Använd en termometersond : För att vara säker på att tillaga din mat ordentligt utan att bränna den, använd en termometersond som visar innertemperaturen på ditt kött eller fisk.
 • Flytta maten på gallret : för att förhindra att vissa bitar tillagas för snabbt eller för långsamt, tveka inte att flytta maten på grillen så att det hela gynnas av en jämn värme.

Genom att följa dessa tips och vara uppmärksam på kvaliteten på ditt kol såväl som värmehantering kommer du nu att kunna lyckas med dina grillar med säkerhet och undvika de misstag som de flesta människor gör. Så redo för en gourmetsommar?

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » När ska man lägga kol i grillen? De flesta har fel