Hur identifierar man ursprunget till överkonsumtion av el i ditt hem?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Comment savoir d’où vient une surconsommation électrique

I dagens samhälle ökar elförbrukningen hela tiden. Oavsett om det gäller hushållsapparater, belysning eller uppvärmning är det inte ovanligt att man får en hög energiräkning utan att riktigt förstå varför. I den här artikeln, vi ska ge dig tips och metoder för att avgöra var överförbrukningen av el kommer ifrån i ditt hem.

Analysera din totala elförbrukning

Först och främst är det viktigt att regelbundet kontrollera dess totala elförbrukning för att upptäcka eventuell överförbrukning. För att göra detta kan du konsultera din elmätare och läsa av de angivna siffrorna. Känn dig fri att jämför dessa uppgifter med dina gamla energiräkningareftersom det kan ge dig en uppfattning om utvecklingen av din konsumtion.

Hur man vet var en överförbrukning av el kommer ifrån
Hur vet man var en överförbrukning av el kommer ifrån?

Om du märker en betydande ökning av din elförbrukning är det dags att undersöka för att hitta orsaken till denna överförbrukning.

Identifiera potentiellt ansvarsfulla enheter

Det finns många enheter som kan orsaka överdriven strömförbrukning. Här är några exempel :

 • Enheter i standby : TV, dator, internetbox…
 • Värmeutrustning : radiatorer, reversibel luftkonditionering…
 • hushållsprodukter : tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, kyl…
 • Poolfaciliteter : värmepump, filtrering…

För att identifiera de enheter som är ansvariga för överförbrukningen kan du utföra tester genom att koppla ur viss utrustning och observera om detta har en inverkan på din totala förbrukning. Stäng till exempel av alla dina standby-apparater under en dag och läs av din mätare före och efter den tiden.

Analysera din totala elförbrukning
Analysera din totala elförbrukning

Mät individuell enhetsförbrukning

För att gå vidare i din forskning är det också möjligt att mäta elförbrukningen för varje enhet individuellt. För att göra detta kan du använda en effektmätare eller en enhet för att mäta strömförbrukningen. Allt du behöver göra är att ansluta den aktuella enheten till wattmätaren och avläsa den momentana eller ackumulerade elförbrukningen.

Denna metod gör det möjligt att erhålla exakta data för varje utrustning och därmed snabbt upptäcka de enheter som är ansvariga för överförbrukningen av el.

Kontrollera skicket på din elinstallation

Överförbrukning av el kan också bero på problem med din elinstallation. Här är några vägar att utforska:

 • Kontrollera skicket på dina kablar, uttag och strömbrytare. Skadade kablar eller felaktiga kontakter kan leda till överdriven elförbrukning.
 • Se till att dina strömbrytare är i gott skick och lämpar sig för kraften i din elinstallation. En felaktig strömbrytare kan orsaka en elektrisk överbelastning.
 • Kontrollera om du har tillräckligt med distributionskretsar för dina elektriska apparater. Dålig distribution av kretsar kan skapa överkonsumtion.

Om du är osäker på skicket på din elinstallation rekommenderar vi att du ringer en professionell elektriker för att utföra en fullständig diagnos.

Anta goda vanor för att minska elförbrukningen
Anta goda vanor för att minska elförbrukningen

Anta goda vanor för att minska elförbrukningen

Slutligen bör du också övervaka dina dagliga vanor för att begränsa din energiförbrukning. Här är några tips:

 • Stäng alltid av elektriska apparater när de inte används, inklusive utrustning i standbyläge.
 • Välj energisnåla lampor (LED) för att belysa ditt hem.
 • Privilegera laddning av hushållsapparater under lågtrafik för att dra nytta av ett mer fördelaktigt pris.
 • Reglera temperaturen i ditt hem: håll en konstant temperatur på 19°C i vardagsrummen och 16°C i sovrummen, och kom ihåg att sänka värmen när du är borta eller på natten.

Att sätta på plats dessa bästa metoder och genom att identifiera den utrustning som ansvarar för din överförbrukning av el kommer du att långsiktigt kunna minska din energiräkning och därmed delta i bättre hushållning med energiresurser.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Hur identifierar man ursprunget till överkonsumtion av el i ditt hem?