Hur förvarar du din potatis ordentligt?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Comment bien conserver ses pommes de terre ?

Potatis är en av de mest konsumerade livsmedel i världen. Den är rik på kolhydrater, vitaminer och mineraler, vilket gör den till en viktig energikälla och näringsämnen för vår kropp. Det är dock viktigt att förvara potatis under bra förhållanden för att bevara deras smak och näringskvalitet. Här är några tips för att förvara din potatis på rätt sätt.

Välj potatis utan fläckar eller sår

Först och främst är det viktigt att välja frisk och felfri potatis. Skadade knölar tenderar att förstöras snabbt och kan förorena annan potatis under lagring. När du köper eller skördar din potatis, kontrollera att den är fri från sår, fläckar eller mögel.

Hur förvarar du din potatis ordentligt?
Hur förvarar du din potatis ordentligt?

Optimala lagringsförhållanden för potatis

1. Förvaras åtskilt från ljus och svalt

Den första regeln för korrekt förvaring av potatis är att hålla den borta från ljus. Faktum är att när de utsätts för ljus (särskilt naturligt), utvecklar de ett giftigt ämne som kallas solaninvilket ger knölarna en grönaktig färg och en bitter smak.

Solanin kan orsaka matsmältningsbesvär om det konsumeras i stora mängder, så det är viktigt att förvara din potatis på en mörk, sval plats, till exempel en källare eller ett skåp. Den idealiska temperaturen är mellan 6 och 10°C.

Om du inte har ett sådant utrymme kan du också förvara dem i en säckväv eller kraftig papperspåse som hindrar ljus från att komma in.

2. Upprätthåll god ventilation

Potatis måste förvaras på en väl ventilerad plats för att förhindra mögeltillväxt och spridning av sjukdomar mellan knölarna. Så se till att luften cirkulerar fritt runt din potatis och undvik att stapla dem ovanpå varandra.

Ett bra sätt att säkerställa god ventilation är att använda genombrutna trälådor (backtyp) eller flätade korgar. Dessa behållare tillåter luft att cirkulera samtidigt som de skyddar potatisen från ljus.

3. Undvik överdriven luftfuktighet

Överskott av fukt främjar utvecklingen av groddar och röta på din potatis. Det är därför viktigt att undvika direktkontakt med marken eller ett fuktigt underlag. För att kontrollera luftfuktigheten kan du placera tidningspapper i botten av behållaren där din potatis kommer att förvaras, vilket kommer att absorbera fukten eventuellt överskott av vatten. det är lämpligt att hålla din potatis borta från vattenkällor som rör eller fuktiga väggar.

Ytterligare tips för korrekt förvaring av din potatis

  1. Kontrollera regelbundet skicket på din potatis och ta bort den som visar tecken på att den förstörs såsom groddar, fläckar eller en mjuk konsistens. Detta kommer att bidra till att förhindra spridning av sjukdomar till andra knölar.
  2. Tvätta inte din potatis innan du förvarar den. Kvarvarande fukt på huden kan främja utvecklingen av bakterier och svampar. Det är bäst att borsta dem lätt för att få bort överflödig smuts och tvätta dem strax före användning.
  3. Blanda inte olika typer av potatis vid förvaring, eftersom vissa sorter håller sig bättre än andra. Separera dem efter deras kvalitet och hållbarhet.

Vad man ska komma ihåg för en bra förvaring av potatis

För att förvara din potatis korrekt och dra full nytta av dess smak och näringsegenskaper är det viktigt att följa vissa enkla regler vad gäller belysning, temperatur, ventilation och luftfuktighet. Genom att följa dessa tips kan du njuta av din potatis i flera veckor eller till och med månader utan att förlora sina näringsmässiga egenskaper.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Hur förvarar du din potatis ordentligt?