Extreme Math Challenge: Få hittar rätt svar på mindre än 20 sekunder. Kommer du att kunna?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Défi mathématique des fleurs

Det finns onekligen något tillfredsställande med att dechiffrera en svår gåta, särskilt när den från början verkar oöverstiglig. En ny matematikgåta, som startade livet i ett kinesiskt prov för små barn, visade sig vara just en sådan gåta. Hon vände inte bara huvudena, men väckte också en uppsjö av diskussioner på internet.

Om det är sant att tre röda blommor lagt ihop ger 60, två blå blommor och en röd blomma summerar till 30, och att en blå blomma minus två gula blommor är 3, vad är produkten av en gul blomma och en röd blomma multiplicerat av en blå blomma?

Ett matematikpussel förklädd till en blomsterträdgård

På papper, eller snarare på skärmen, låter det ganska enkelt, eller hur? Men kom ihåg: Utseende är vilseledande. Det fina med detta pussel ligger i dess förmåga att dölja komplex matematik i bedrägligt oskyldiga visuella former, i det här fallet, blommor i olika färger.

Bara genom att avstå från traditionella matematiska metoder och ta ett mer kreativt tillvägagångssätt kan du börja reda ut detta blommiga pussel.

Blomma matematik utmaning
Blomma matematik utmaning

Att klargöra gåtan: En lektion i problemlösning

Oroa dig inte om du hade problem med att lösa denna gåta. Även de skarpaste sinnen kämpade med den här. Det är här det Presh Talwalkarden briljanta hjärnan bakom MindYourDecisions-bloggen, spelade en avgörande roll för att bryta ner gåtan och tillhandahålla en steg-för-steg-lösning i en video.

Hur löste han gåtan?

Talwalkar började med att analysera uttalandet av gåtan. DE tre röda blommor lägg till 60, vilket betyder att varje röd blomma är värd 20. Sedan involverar den andra delen av pusslet en röd blomma och två blå blommor – de två sistnämnda har vardera fem kronblad.

Om summan av denna andra ekvation är 30, då kronblad har värdet 1, vilket ger två blå blommor värdet 10. Den tredje delen av pusslet, en blå blomma minus två gula blommor, ger 3. Om den blå blomman är värd 5, måste de två gula blommorna vara värda 1 .

Slutligen, med en gul blomma värd 1, en röd blomma värd 20, och värdet på den blå blomman beroende på antalet kronblad, är den sista blå blomman värd 4. Den slutliga ekvationen blir därför: 1 + (20 x 4) = 81.

Enigmas trädgård i full blom

Rätt svar på gåtan var därför 81. Till alla som lyckats lösa det, hatten av för din insikt! Och för dem som kämpar, oroa dig inte. Det är det fina med dessa pussel: det finns alltid ett nytt pussel att lösa, redo att kittla ditt sinne och introducera dig till nya sätt att tänka. Så, vad blir din nästa matematiska utmaning?

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Psykologi » Extreme Math Challenge: Få hittar rätt svar på mindre än 20 sekunder. Kommer du att kunna?