Är det säkert att äta grodd potatis?

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Peut-on manger des pommes de terre germées sans danger ?

Potatis är en stapelvara i många hem och kök runt om i världen. Men när de gror uppstår ofta frågan: är det fortfarande säkert att äta dem? I den här artikeln ska vi titta närmare på potatisgroddar och deras potentiella hälsoeffekter.

Vad orsakar groddar i potatis?

Groning är den process genom vilken en ny växt börjar växa från ett frö, en lök eller en knöl. När det gäller potatis sker groning när förutsättningarna är gynnsamma för tillväxt, som relativt varm temperatur och viss luftfuktighet. De ”ögon” som finns på ytan av potatis är faktiskt vilande knoppar som kan utvecklas till stjälkar och blad om förutsättningarna är de rätta.

Är det säkert att äta grodd potatis?
Är det säkert att äta grodd potatis?

Är det säkert att äta grodd potatis?

Svaret på denna fråga beror till stor del på graden av grobarhet och det övergripande utseendet på potatisen. Som en allmän regel är det säkert att äta potatis med några groddar förutsatt att du försiktigt skär och tar bort groddarna före konsumtion. Groddarna i sig är inte skadliga för hälsan, men de innehåller ofta ett ämne som heter solanin.

Vad är solanin?

Solanin är en giftig glykoalkaloid som finns i många medlemmar av familjen Solanaceae, som inkluderar växter som potatis, tomater och auberginer. Solanin finns särskilt i de gröna delarna av växter och kan samlas i groddar och skal på potatis när det utsätts för ljus.

Notera : Potatis som har ett grönaktigt utseende innehåller ofta mer solanin, så det rekommenderas att eliminera dem istället för att konsumera dessa delar.

Potentiella hälsoeffekter

Att konsumera små mängder solanin är i allmänhet säkert för de flesta. Däremot om du får i dig en betydande mängd av detta ämnekan detta leda till olika symtom som:

  1. Magsmärtor eller kramper.
  2. Illamående och kräkningar.
  3. Huvudvärk.

I extrema fall kan intag av en stor mängd solanin vara dödligt. Det är dock viktigt att notera att dessa situationer är sällsynta och du skulle behöva äta en mycket stor mängd groddar eller gröna delar av potatis för att nå farliga nivåer.

Så kan vi äta groddpotatis?

Sammanfattningsvis är det i allmänhet säkert att äta grodd potatis förutsatt att du försiktigt skär och tar bort groddarna före konsumtion. Groddarna i sig är ofarliga, men de kan innehålla solanin, ett giftigt ämne som kan ge obehagliga symtom vid intag i stora mängder. För att förhindra solaninuppbyggnad i din potatis, se till att förvara den på en sval, torr plats borta från ljus.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Är det säkert att äta grodd potatis?