Akta dig för WhatsApp Pink: en ny bluff som orsakar förödelse!

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
Whatsapp pink

I en värld av cybersäkerhet skapar ett nytt hot rubriker. Hennes namn ? WhatsApp Rosa. Denna bedrägeri, som poserar som en förbättrad och färgstark version av den populära meddelandeappen, sprids genom meddelanden i gruppchattar på WhatsApp.

Genom att utlova nya funktioner såväl som ett rosa färgat gränssnitt försöker den förföra användare att suga bort deras personliga data. Denna skadliga programvara riktar sig för närvarande främst till Android-enheter.

WhatsApp Pink-bluffen i detalj

Bedrägeriet börjar vanligtvis med ett meddelande som ber användarna att ladda ner den här rosa versionen av budbäraren. Genom att klicka på länken som är inbäddad i detta meddelande omdirigeras de till en extern webbplats där de kan ladda ner applikationen.

Men istället för att upptäcka en alternativ version av tjänsten och ett rosa färgat gränssnitt, laddar de ner ett program som ger angriparna all deras personliga data.

whatsapp rosa
whatsapp rosa

Spridning av bluff

En av de bekymrande delarna av denna bedrägeri är dess spridningsmetod. När det väl har installerats på en enhet kommer viruset automatiskt att skicka meddelanden från offrets telefon till andra WhatsApp-konversationer för att spridas vidare.

Varning från Malaysian Communications and Multimedia Commission

Inför allvaret i situationen utfärdade den malaysiska kommunikations- och multimediakommissionen ett meddelande som uppmanade allmänheten att undvika att ladda ner en app som heter Pink WhatsApp. Hon råder allmänheten att inte ladda ner och installera den här appen, och att ta bort den omedelbart om den redan finns på deras mobila enheter.

Säkerhetsåtgärder att vidta

Det bästa försvaret mot denna typ av bedrägeri är försiktighet. Det är viktigt att inte klicka på oönskade länkar som tas emot via meddelande, även om de verkar vara från betrodda kontakter. Det rekommenderas också att endast ladda ner appar från pålitliga källor som Google Play Store eller Apple App Store.

I takt med att meddelandeplattformar som WhatsApp blir allt populärare, lockar de också uppmärksamheten från hackare som ständigt letar efter nya och kreativa sätt att lura dig.

Det är viktigt att komma ihåg att teknikföretag vanligtvis inte erbjuder sina uppdateringar via länkar i meddelanden utan snarare direkt via sina appar eller officiella webbplatser. Så var alltid vaksam när du får inbjudningar att ladda ner nya versioner eller appuppdateringar.

Kom ihåg: när något verkar för bra för att vara sant, är det förmodligen det.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » Akta dig för WhatsApp Pink: en ny bluff som orsakar förödelse!