3 mormors knep för att effektivt bekämpa mullvadar i trädgården

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
comment lutter efficacement contre les taupes

DE mullvadar kan orsaka avsevärd skada på våra grönområden, skapa högar av jord och tunnlar som skadar gräsmattor och planteringar. För att skydda din trädgård utan att tillgripa aggressiva eller miljöfarliga metoder och husdjur, här är tre effektiva mormors tips för att avvärja dessa små inkräktare.

1. Använd naturliga repellenter

Det finns flera naturliga lösningar för att avskräcka mullvadar från att slå sig ner i din trädgård. Här är några av de mest populära:

mänskligt hår

Mullvadar är ensamma och territoriella djur. De uppskattar inte närvaron av andra levande varelser, inklusive människor. Alltså hår människor kan användas som ett naturligt medel mot dessa djur. Allt du behöver göra är att samla några hårstrån (din eller någon du älskar) och föra in dem i tunnlarna som grävts av mullvadar. Den mänskliga lukten som avges av håret kommer att uppmuntra dem att snabbt lämna lokalerna.

hur man effektivt bekämpar mullvadar
hur man effektivt bekämpar mullvadar?

Äldre gödsel

DE flädergödsel är en annan naturlig lösning för att hålla mullvadar borta från din trädgård. För att förbereda det behöver du:

  • Skörda fläderblad och grenar (ca 1 kg)
  • Hacka dem grovt
  • Macerera dem i 10 liter vatten i en vecka
  • Filtrera den erhållna blandningen och behåll den resulterande vätskan

Det är tillrådligt att hälla denna gödsel i molarnas gallerier varannan dag tills de senare lämnar din trädgård.

2. Installera mullvadsbarriärer

För att förhindra att mullvadar kommer in i ditt grönområde kan du sätta skyddsanordningar runt det eller runt vissa särskilt utsatta områden.

De nedgrävda stängslen

Ett effektivt sätt att skydda din trädgård är att begrava ett metallstängsel runt det område som ska bevaras. Detta nät måste vara tillräckligt starkt och tunt för att förhindra att mullvadar tränger igenom. Det rekommenderas att gräva ner det på ett djup av cirka 50 cm och att få det att sticka ut något över marken för att förhindra att mullvadar passerar denna barriär.

Avstötande plantager

Vissa växter har den speciella egenskapen att stöta bort mullvadar tack vare deras lukt eller de ämnen de släpper ut i marken. Bland dessa växter kan vi nämna:

  • Imperial Fritillary
  • spurge spurge
  • Svart fläder (vars gödsel också är effektivt mot mullvadar)

Genom att plantera dessa arter runt din trädgård eller i de mest känsliga områdena skapar du en naturlig och estetisk barriär som kommer att avskräcka mullvadar från att bosätta sig där.

3. Stör deras livsmiljö

Mullvadar är mycket känsliga djur för sin miljö. Om de känner sig störda eller hotade, kommer de att föredra att lämna platsen för att söka en mer fridfull plats. Här är några tips för att störa mullvadsmiljön:

Översvämma deras gallerier

Mullvadsdjur hatar vatten och kommer att fly snabbt om deras tunnlar översvämmas. För att göra detta, lokalisera helt enkelt ingången till ett galleri och introducera en trädgårdsslang där. Låt vattnet rinna i några minuter och sätt sedan igen ingången med smuts för att förhindra att mullvadar återanvänder den. Upprepa detta i flera dagar för att uppmuntra dem att röra på sig.

Skapa vibrationer i marken

Mullvad har utmärkt hörsel och är särskilt känsliga för vibrationer i marken. Du kan därför installera enheter som genererar vibrationer, som t.ex vibrerande mullvadsfällorför att störa dem och uppmuntra dem att lämna din trädgård.

Genom att anamma dessa tre mormors tips kommer du effektivt att bekämpa mullvadar utan att äventyra miljön och den biologiska mångfalden i din trädgård. Glöm inte att underhålla ditt grönområde regelbundet och att övervaka utseendet på högar eller gallerier, för att snabbt ingripa i händelse av närvaron av dessa små skadedjur.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » 3 mormors knep för att effektivt bekämpa mullvadar i trädgården