2 enkla tips för att effektivt eliminera dålig lukt från din dammsugare

Publicerad på
av Cecilia Karlsson
comment éliminer les mauvaises odeurs de votre aspirateur

Dammsugare är oumbärliga enheter för att hålla våra hem rena och snygga. Men med tiden är det normalt att din dammsugare börjar avge en obehaglig lukt från ansamling av smuts, damm och bakterier. Det finns ingen anledning att slänga din dammsugare eller stå ut med den dåliga lukten. I den här artikeln ger vi dig två enkla tips för bli av med dålig lukt från din dammsugare och på så sätt hitta en frisk och behaglig luft i ditt hem.

Tips nr 1: Rengör och underhåll regelbundet de olika delarna av dammsugaren

För att förhindra att dålig lukt sätter sig permanent i din dammsugare är det viktigt att utföra regelbunden och noggrann rengöring av de olika delarna som den består av:

hur du blir av med dålig lukt från din dammsugare
Hur blir du av med dålig lukt från din dammsugare?
 • Dammpåsen eller papperskorgen : Beroende på vilken typ av dammsugare du har (med eller utan påse) är det viktigt att regelbundet tömma påsen eller dammbehållaren. Faktum är att en ansamling av smuts snabbt kan orsaka spridning av bakterier och mögel som är ansvariga för dålig lukt. För dammsugare i påsar, kom ihåg att byta den så snart den är full. När det gäller påslösa dammsugare, töm behållaren efter varje användning och tvätta den i varmt tvålvatten en gång i månaden.
 • Filter : Din dammsugares filter har till uppgift att hålla kvar fina partiklar och allergener, deras underhåll är därför viktigt. Kontrollera regelbundet deras skick och byt ut dem vid behov. För tvättbara filter rekommenderas rengöring med varmt vatten varannan eller var tredje månad.
 • Slangen : Glöm inte att även rengöra slangen på din dammsugare, eftersom det också kan vara källan till dålig lukt. För detta kan du använda en fuktig trasa med vit vinäger för att desinficera rörets insida. Låt sedan lufttorka innan du sätter tillbaka slangen på enheten.

Enkla gester att anta under varje användning

För att förhindra att dålig lukt sätter sig permanent i din dammsugare, kom ihåg att använda dessa några enkla gester varje gång du använder den:

 • Ventilera rummet efter dammsugning för att eliminera dålig lukt.
 • Ta inte upp vätska eller fuktig mat, vilket kan leda till att mögel och bakterier som orsakar dålig lukt bildas.
 • Förvara din dammsugare på en torr och välventilerad plats för att undvika fukt och spridning av bakterier.

Tips #2: Använd naturliga produkter för att deodorisera din dammsugare

Förutom regelbundet underhåll av din dammsugare kan du även använda naturliga produkter för att neutralisera dålig lukt. Här är två enkla och effektiva lösningar:

 • Bakpulver : Bakpulver är en naturlig produkt med många fördelar, inklusive att eliminera dålig lukt. För att använda den i din dammsugare, strö helt enkelt en matsked bakpulver på golvet innan du dammsuger. Bakpulverpartiklar kommer att plockas upp och neutralisera lukter när du dammsuger.
 • Eteriska oljor : Eteriska oljor är också ett bra sätt att dofta och fräscha upp luften i ditt hem. Välj en eterisk olja med rengörande och deodoriserande egenskaper, såsom eukalyptus, citron eller lavendel. Häll några droppar eterisk olja på en bit bomull eller en ren trasa och placera den sedan i påsen eller dammbehållaren på din dammsugare. När du dammsuger kommer luften att doftas och dålig lukt elimineras.

Försiktighetsåtgärder för användning av eteriska oljor

Eteriska oljor är koncentrerade och potentiellt irriterande produkter, så det är viktigt att hantera dem varsamt. Här är några rekommendationer:

 • Intag aldrig eteriska oljor utan råd från en sjukvårdspersonal.
 • Undvik direktkontakt med hud eller ögon.
 • Respektera alltid de doser som anges på förpackningen.
 • Utför ett allergitest innan du använder en ny eterisk olja (applicera en droppe utspädd i vegetabilisk olja på armbågens böj och vänta 48 timmar).
 • Håll eteriska oljor utom räckhåll för barn och husdjur.

Genom att följa dessa två enkla tips kan du enkelt eliminera dålig lukt från din dammsugare och återställa frisk, behaglig luft till ditt hem. Kom ihåg att regelbundet underhåll av din apparat är avgörande för att säkerställa att den fungerar korrekt och för att bevara dess livslängd.

Foto av författare
Författarinformation, Cecilia Karlsson
Huvudsidan » Nyheter » 2 enkla tips för att effektivt eliminera dålig lukt från din dammsugare